Potpisivanje Memoranduma o saradnji

Datum kreiranja 10 Novembar 2016

Potpisivanje Memoranduma o saradnji između Instituta za sport Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu upriličeno je u srijedu 9. novembra 2016. godine na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Memorandum o saradnji potpisali su prof. dr. Nusret Smajlović, dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, prof. dr. Safet Kapo, direktor Instituta za sport, i prof. dr. Naris Pojskić, direktor Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju.

Potpisivanje Memoranduma o saradnji inicirano je s ciljem unapređenja naučnoistraživačkih i komplementarnih funkcija matičnih djelatnosti Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu. Inicijatori ove saradnje su direktori navedenih instituta, prof. dr. Safet Kapo i prof. dr. Naris Pojskić. Potpisivanju Memoranduma su prisustvovali prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, i prof. dr. Izet Rađo, prorektor za naučnoistraživački/umjetničkoistraživački rad Univerziteta, te brojni nastavnici i saradnici Fakulteta i Instituta.

Čestitke povodom ovog značajnog događaja predstavnicima Fakulteta i Instituta uputio je rektor prof. dr. Rifat Škrijelj, izrazivši zadovoljstvo zbog buduće saradnje dvaju instituta na Sarajevskom univerzitetu i korištenja zajedničkih kapaciteta za savremena istraživanja. Također, podsjetio je i da je jedan od strateških ciljeva Univerziteta intenzivniji razvoj i unapređenje naučnoistraživačke djelatnosti u okviru Univerziteta, te naglasio da nauka predstavlja opće dobro i pokretačku snagu društva na kojima se zasniva materijalni i duhovni napredak.

Prof. dr. Nusret Smajlović, dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, istakao je značaj potpisivanja Memoranduma te potcrtao da je riječ o dugogodišnjoj ideji čija realizacija otvara mogućnost za multidisciplinarni pristup istraživanjima genetskih analiza u funkciji rane identifikacije djece predisponirane za vrhunske rezultate u različitim sportovima i sportskim disciplinama i objektivnijeg naučno zasnovanog procesa selekcije.

U svom obraćanju prof. dr. Naris Pojskić, direktor Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, naveo je da postoji težnja obje institucije da se unaprijedi trenažna praksa kroz procjenu genetičkog potencijala sportaša, te da se u budućnosti sportista tretira prema individualno razvijenom trenažnom programu koji je adekvatan za njegove potencijale. Posebno je istakao značaj razvoja naučnoistraživačke djelatnosti i publiciranja novih naučnih zaključaka, te izrazio da je siguran da će ova saradnja upravo to i donijeti. 

Prof. dr. Safet Kapo, direktor Instituta za sport i jedan od inicijatora potpisivanja ovog memoranduma, naglasio je da je saradnja proistekla iz potrebe za kreiranjem efikasnije i racionalnije naučnoistraživačke djelatnosti, te potcrtao da ovakav pristup pruža šansu mladim i perspektivnim istraživačima. Također je napomenuo da će ova saradnja podrazumijevati sveobuhvatan i sistematiziran planski rad na unapređenju djelatnosti dvaju instituta i društvene zajednice. 

Istraživačka grupa će djelovati pod simboličkim nazivom „SportGen“, te su ovom svečanom prilikom predstavljeni istraživački timovi Instituta za sport i Instituta za genetički inženjering i biotehnologiju. Istraživački tim Instituta za sport Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja čine: prof. dr. Safet Kapo, direktor Instituta za sport, prof. dr. Husnija Kajmović, prodekan za nauku Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, Nedim Čović, MA, asistent na Katedri transformacionih procesa, Dženan Jahić, dr. med., asistent na medicinskoj grupi predmeta Fakulteta, i Ivor Doder, MA, stručni saradnik Instituta. Istraživački tim Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju čine: prof. dr. Naris Pojskić, naučni savjetnik, prof. dr. Lejla Kapur-Pojskić, naučna savjetnica, dr. sc. Naida Lojo-Kadrić, naučna saradnica, mr. sc. Maida Hadžić, viša stručna saradnica, i mr. sc. Jasmin Ramić, viši stručni saradnik. 

U ime istraživačke grupe „SportGen“ prisutnima se obratio Nedim Čović, MA, koji je istakao da je najveći značaj ove saradnje u tome što će njegovi nosioci biti mlađe akademsko osoblje, te naglasio da će rezultati istraživanja doprinijeti kvalitetnoj primjeni ne samo u vrhunskom sportu nego i u rekreativnoj tjelesnoj aktivnosti. 

 

Mix novosti

Opšte novosti
HUMANITY IN ACTION

  POZIV ZA DOSTAVLJANJE PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA HUMANITY IN ACTION LJETNIM PROGRAMIMA 2020   Humanit

Nordijsko skijanje odgađa se do daljneg

Poštovani studenti, Nordijsko skijanje odgađa se do daljneg, zbog vremenskih uslova. Blagovremeno ć

ODLUKA - TEME ZAVRŠNIH RADOVA

Odluku i kompletan spisak završnih radova možete pogledati ovdje

Izvještaj komisije za izbor nastavnika

PREDMET: IZVJEŠTAJ KOMISIJE ZA UTVRĐIVANJE PRIJEDLOGA ZA IZBOR NASTAVNIKA U ZVANJU VANREDNOG PROFESO

Studentske novosti
Izmejna akadenskog kalendara za ljetni semestar

Na osnovu člana 92. Statuta Univerziteta u Sarajevu, na sjednici Nastavno-naučnog vijeća održanoj da

Konačna rang lista za upis na III ciklus studija

Na osnovu člana 92. Statuta Univerziteta u Sarajevu i konkursa zaprijem kandidata za upis u I godinu

Odobrena obnova II godine studija

Obavještavamo studente da je na osnovu člana 92. Statuta Univerziteta u Sarajevu, na sjednici Nastav

Rokovi Januar 2015

Obavještavamo studente da su objavljeni januarski ispitni rokovi po nastavnim planovima i porcesima